barn

är du en bamse-brandman?

När du har gått Bamses Brandskola och besökt brandstationen är du en riktig Bamse-brandman!

Sagan om bamses brandskola

För många många år sedan, runt 1995, tyckte en farbror som heter Ulf Erlandsson att det var på tiden att barn fick lära sig mer om eld och brand. Och det var en väldig tur, för annars hade inte Bamses Brandskola kommit till!

Tillsammans med några brandmän och de som ritar Bamse-serierna gjorde Ulf Erlandsson en tidning som än idag delas ut till alla sexåringar. Den är vi himla stolta över. Dessutom kom man på att det var bra om barnen fick hälsa på på brandstationen. Här fick de lära sig om brandvarnare och hur man ringer 112. Och så klart en massa andra saker som du också kommer att få prova när du och din klass kommer hit.

Be gärna en förälder (och kanske dina lärare?) läsa för dig om hur allting började!

vad gör räddningstjänsten?

Vi hjälper till när en olycka har hänt. Det kan ha börjat brinna, kanske någon har krockat i trafiken eller håller på att drunkna.

När du ringer 112 går det ett larm till oss. Då rycker vi ut med våra brandbilar. Ibland måste vi köra väldigt snabbt med sirener och blåljus. Då låter det i hela stan! Ofta samarbetar vi med ambulansen och polisen.

Dessutom lär vi andra hur de ska göra det brandsäkert hemma och på jobbet. För att få tips om detta kan man gå en kurs och till exempel få öva med brandsläckare.

Vi träffar förstås många barn och lär dem om eld och brand: till exempel dig som ska gå Bamses Brandskola!

BAMSEUPPDRAG

När du har gått Bamses Brandskola kommer du få ett viktigt uppdrag av oss: ett Bamseuppdrag! Genom att klicka på rubrikerna nedan får du olika uppdrag som du ska lösa tillsammans med dina föräldrar. När du är klar tar du med dig Bamseuppdragen till skolan och visar för din lärare och dina kamrater. Det är väl inte någon match för en Bamse-Brandman?

Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så att de också får se dem?

Leta upp en brandvarnare där hemma. Testa hur den låter genom att trycka på knappen. Då ska den pipa högt. Spela gärna in ljudet, till exempel med hjälp av en mobil. Om du vill kan du fotografera av brandvarnaren, eller spela in en kort film om hur det går till att byta batterier och testa den. Skicka in uppdraget till din lärare genom att mejla eller sms:a. Lyssna och titta sen på det i klassrummet.

Ring 112 om du behöver hjälp av räddningstjänsten, polisen eller ambulansen. Men kom ihåg: Ring bara i en nödsituation! En nödsituation är till exempel om det brinner eller någon har skadat sig allvarligt och behöver hjälp. Försök alltid att få hjälp av en vuxen att ringa 112. Om du någon gång behöver ringa 112 är det viktigt att du kan berätta vad du heter, var du bor och vad som har hänt. Öva på att skriva ditt namn och din adress.

Detta är en checklista som du ska göra tillsammans med dina föräldrar! Gå runt och titta därhemma och bocka sen av de olika punkterna. Ta med den ifyllda checklistan till skolan och visa för din lärare.

Brandvarnare

Det bör finnas brandvarnare på varje våningsplan. Helst i varje rum. Den ska placeras i taket. Testa brandvarnaren ofta, särskilt när du inte varit hemma på länge. Byt batteri varje år, till exempel vid första advent.

  • Finns det brandvarnare hemma hos dig?
  • Hur många brandvarnare har ni?
  • Sitter det en brandvarnare på varje våning?
  • Sitter brandvarnaren i taket?
  • Har du någon brandvarnare nära sovrummet?
  • Har ni testat brandvarnaren och bytt batterier?
  • Har ni extra batterier hemma?

Brandsläckare

Mindre bränder kan du ofta släcka själv. Hemma behöver du ha minst en sexkilos pulversläckare. Brandsläckaren bör stå i närheten av ytterdörren.

  • Finns det någon brandsläckare hemma hos dig?
  • Vet dina föräldrar hur man använder den?
  • Vet alla i familjen var brandsläckaren står?

Brandfilt

Med en brandfilt kan du släcka mindre bränder, till exempel på spisen, i kläder, eller om en ljusstake har vält omkull. Brandfilten bör finnas i köket.

  • Finns det någon brandfilt hemma hos dig?
  • Vet dina föräldrar hur man använder den?
  • Vet alla i familjen var brandfilten hänger?

Kom ihåg att släcka ljusen!

Ljus ska aldrig lämnas utan uppsikt. Kontrollera att ljusen är släckta innan ni lägger er, eller går hemifrån. Värmeljus måste man också komma ihåg att släcka. 

  • Vi tänker alltid på att släcka ljusen när vi lämnar rummet. 
  • Vi har säkra ljusstakar som inte kan börja brinna. 
  • Det finns inte något som kan börja brinna i närheten av ljusstaken.

Om det börjar brinna hemma i ditt hus är det viktigt att du och din familj vet vad ni ska göra. Detta är en checklista som du ska göra tillsammans med dina föräldrar. Diskutera igenom varje punkt. Skriv gärna ut checklistan och bocka av att ni gått igenom det. 

  • Varna: Berätta direkt för en vuxen om du ser att det börjar brinna. 
  • Rädda: Stäng dörren till rummet där det brinner så att inte den farliga röken och branden sprider sig. Se till att hela familjen kommer ut ur huset.
  • Larma: Du eller dina föräldrar ska ringa 112 och berätta vad som har hänt.
  • Släck: Man kan ofta själv släcka en mindre brand. Tala om för dina föräldrar att de ska använda brandsläckaren eller brandfilten.
  • Utrym: Välj alltid den säkraste vägen ut ur huset. Se till att ni har bestämt var någonstans ni ska samlas utanför huset.

Om det börjar brinna hemma i ditt hus är det viktigt att du och din familj vet vad ni ska göra. Detta är en checklista som du ska göra tillsammans med dina föräldrar. Diskutera igenom varje punkt. Skriv gärna ut checklistan och bocka av att ni gått igenom det. 

  • Varna: Berätta direkt för en vuxen om du ser att det börjar brinna.
  • Rädda: Om det brinner i din lägenhet: se till att hela familjen kommer ut. Stäng dörren till rummet där det brinner så att inte den farliga röken och branden sprider sig. Kom också ihåg att stänga ytterdörren efter er. Om det brinner i grannens lägenhet kan det finnas farlig rök i trapphuset. Stanna då kvar i din egen lägenhet. Det är det säkraste. Håll ytterdörren stängd.
  • Larma: Du eller dina föräldrar ska ringa 112 och berätta vad som har hänt.
  • Släck: Man kan ofta själv släcka en mindre brand. Tala om för dina föräldrar att de ska använda brandsläckaren
    eller brandfilten.
  • Utrym: Välj den säkraste vägen ut. Använd trapporna istället för hissen. Se till att ni har bestämt var ni ska samlas utanför huset.

En liten brand kan snabbt bli stor. Därför gäller det att kvickt ta sig ut ur huset och stanna där. Ibland kanske man måste välja att ta sig ut på andra ställen än genom ytterdörren. Prata med dina föräldrar om hur ni ska ta er ut om det börjar brinna.

Vet du var ni ska samlas utanför huset? Rita/fotografera/filma och berätta vilken väg ni ska ta er ut där hemma. Skicka bilder/film till din lärare och ta med dig din berättelse till skolan.

besök också

Skola

Här har vi samlat sådant som är bra att veta inför klassens besök på brandstationen. Här hittar du även pedagogiskt material som ni kan arbeta vidare med i klassrummet.

Förälder

Det finns mycket du kan göra i ditt hem för att känna dig trygg och säker – inte minst vad gäller det förebyggande brandskyddet. Därför är det bra att ha tänkt efter före.